MAZANEC

 MAZANEC

Spolu s jidáši a beránkem peču na Velikonoce každý rok i mazanec. Konečně jsem našla recept, se kterým docílím vláčného na velmi nadýchaného těsta. Nebudu vám lhát, pouze jeden mazanec nebude stačit...
Ingredience:
21g čerstvého droždí
250g hladké mouky
100ml mléka (vlažného)
50g cukru
2 vejce
75g másla (změklého)
špetka soli
špetka muškátového oříšku
citronová kůra z 1 citronu
3 polévkové lžíce rumu
hrst rozinek
hrst mandlových plátků

Do menší misky dáme vlažné mléko, rozdrolené droždí, lžíci cukru a tři lžíce mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Trvá to přibližně 25minut
Mezitím si do mixeru (ten vám velmi usnadní práci) nebo do velké mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, citronovou kůru, muškátový oříšek a sůl.
Až kvásek vzejde přidáme ho ke zbylým surovinám a pořádně těsto zamícháme
Po jednom začneme do těsta přidávat žloutky. Bílky si necháme bokem na později.
Hněteme, tak dlouho dokud nebude těsto hladké a kompaktní.
Nyní přidáme změklé máslo a rozinky s rumem
Stále hněteme.
Poté těsto v míse přikryté utěrkou přesuneme na teplé místo a necháme přibližně 2 hodiny kynout.
Když je těsto vyknuté vytvoříme z něj jeden větší bochánek a přemístíme ho na plech vyložený pečícím papírem. 
Plech přikryjeme utěrkou a ještě 30 minut necháme znovu kynout.
Nyní si dáme předehřát troubu na 200°C.
V dalším kroku vykynutý bochánek potřeme bílkem. Nůžkami uprostřed nastřihneme kříž a celý mazanec posypeme mandlemi.
Mazanec pečeme zakrytý alobalem v předehřáté troubě nejprve na 200°C 10 minut. Poté snížíme teplotu na 150°C a pečeme dalších 40 minut, mazanec je stále přikrytý. Na posledních 10 minut z mazance sundáme alobal.
Doufám, že se vám mazanec povedl.
Dobrou chuť.



Komentáře

Oblíbené příspěvky