JIDÁŠE
JIDÁŠE
Velikonoce mám spojené s oslavou jara. Venku svítí sluníčko a já barvím vajíčka, peču mazanec a jidáše. Myslím si, že právě ty potěší každého milovníka sladkého pečiva. Já si je ráda dám s tlustou vrstvou másla a domácí meruňkové marmelády, ale výborné jsou i jen pomazané medem. Recept mám od @kitchenette ( https://kitchenette.cz/clanek/jidase-nebo-safranove-st-lucia) a mohu ho doporučit. Mně tento poměr těsta vyšel přibližně na 15 jidášů, ale je jen na vás, jak velké tvary vytvoříte.
Ingredience:
na těsto- 550g hladké mouky (špaldové)
100g másla (změklého)
85g medu
špetka soli
kůra z 1 citronu
2 vejce
21g čerstvého droždí
250ml smetany 12%
(1č.l. kurkumy/ šafránu- pro hezčí barvu)
na dokončení- hrst rozinek
hrst mandlových plátků
2 polévkové lžíce medu
1 polévková lžíce másla (roztopeného)
Nejprve si v hrnci zahřejeme smetnu s medem a kurkumou/ šafránem, mícháme dokud nezačneme stoupat pára. Poté hrnec odsuneme mimo plotýnku a nadrobíme do něj droždí a přidáme 1 polévkovou lžíci mouky. Počkáme než vzejde kvásek.
Poté si v míse promícháme všechny zbývající ingredience, kromě 1 bílku (ten si necháme na později). Přidáme i kvásek a vypracujeme hladké těsto.
Dáme ho na přibližně 1 hodinu kynout na teplé místo. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Předehřejeme troubu na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem.
Z těsta vytvoříme libovolné tvary a potřeme je bílkem.
Můžeme do nich zapíchat rozinky a mandle.
Pečeme přibližně 15 minut.
Po vytažení z trouby je ještě potřeme směsí rozpuštěného másla a medu.
Jidáše jsou nejlepší ještě teplé.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat