MEDOVNÍK
MEDOVNÍK
Recept na tento medovník jsem určitě nedělala naposledy. Je opravdu velmi poctivý a výborný. Není vůbec složitý na přípravu, a tak nevím, proč jsem jej nezkusila už dřív.
Ingredience:
na těsto- 420g hladké mouky
120g cukru krystal
1 vejce
60g másla
2 polévkové lžíce medu
5 polévkových lžic mléka
1 čajová lžička jedlé sody
na 1. krém- 1 kondenzované mléko- salko (vanilkové, asi 397g)
300g másla
na 2. krém- 200g zakysané smetany
1 polévková lžíce moučkového cukru (podle chuti)
na dokončení- tekutý med na potření placek
hrst vlašských ořechů
Prosejeme mouku s jedlou sodou do větší mísy.
V menším hrnci necháme zkaramelizovat cukr, med, máslo, vejce a mléko. Stále mícháme.
Tuto směs přilijeme k mouce a nejdříve vařečkou, poté prsty rychle zapracováváme těsto.
Měli bychom vytvořit kompaktní, tuhé těsto. To poté rozdělíme na 7 dílů a každý zvlášť zabalíme do potravinářské folie.
Připravíme si plechy s pečícím papírem a dáme si předehřát troubu na 180°C.
Z 1/7 těsta vyválíme tenkou placku o průměru asi 20cm (na oříznutí můžeme použít třeba talíř) a přendáme ji na plech. Odřezky položíme okolo placky (později je ještě použijeme.)
Takto nám vznikne7 placek, které pomažeme tekutým medem a pečeme přibližně 7 minut.
Po upečení necháme placky vychladnout.
Teď si z upečených odřezků připravíme moučku, kterou následně posypeme celý dort. Odřezky rozmixujeme nebo v igelitovém pytlíku rozdrtíme a necháme si je bokem na později.
Připravíme si krémy.
Zakysanou smetanu smícháme s trochou cukru podle chuti.
U druhého krému začneme šlehat změklé máslo, doporučuji jej šlehat v mixeru, a čekáme dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté do něj zapracujeme kondenzované mléko.
První placku pomažeme 1. krémem z másla a kondenzovaného mléka, poté na ni položíme další placku a tu pomažeme oslazenou zakysanou smetanou. Takto placky vrstvíme a krémy střídáme. Nakonec celý dort ještě pomažeme 1. krémem a posypeme jej medovou moučkou (rozmixovanými odřezky) a vršek ozdobíme vlašskými ořechy. Poté už jen necháme medovník přes noc v lednici, kde placky krásně změknou a krém zatuhne.
Doufám, že se medovník povedl.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat